Den här sidan är inte någon egentlig instruktion för hur man gjuter ljus. Det finns redan många sådana att läsa för den som behöver. Här har jag istället samlat lite tips och lite bilder som visar sånt som kan vara bra att tänka på, och också lite knep och tricks jag använder när jag gjuter mina ljus av ljusstumpar och rester från blockljus.
En beskrivning av hur man kan gjuta mycket enkla ljus utan att ens behöva köpa veke finns här.
Både stearin och paraffin finns att köpa t ex på Panduro, men jag föredrar att använda rester från ljus jag köpt färdiga. Att gjuta egna av resterna blir mitt sätt att ta vara på hela ljuset, ingenting går till spillo.
Någonting att tänka på är skillnaden mellan stearin och paraffin. De flesta vanliga höga ljus, kronljus och antikljus, är gjorda av stearin. De flesta blockljus är av paraffin. Och däremellan finns alla möjliga blandningar av dessa material. Stearin och paraffin uppför sig lite olika, och det kan man behöva ta hänsyn till när man gjuter. Smältpunkten för paraffin är lite lägre än för stearin, och till skillnad mot paraffin så mjuknar inte stearin av värme utan håller sig stelt tills det smälter direkt. Bilden till höger visar ett paraffinljus som stod för nära en tänd brasa. Det är bara ljus av paraffin som böjer sig så här, ett stearinljus hade inte gjort det utan bara smält.Jag har märkt att det ofta är en fördel att använda lite tunnare veke än rekommenderat när man gör ljus av paraffin (och det är de flesta ljus jag gjuter). Veken välter inte lika lätt, och ljusen brinner med lagom kraftig låga. Till ett ljus gjutet i en tom sirapsflaska tar jag numera veke nr 8 (från Joel Svensson).
Så numera sorterar jag inte bara mina ljusrester efter färg utan också efter om de är av stearin eller paraffin. Jag försöker komma ihåg vad det stod på paketet när jag köpte ljusen.
Jag använder alltid färdigpreparerade vekar som jag köper. Jag har aldrig experimenterat med att göra egna vekar av garn.
Ljus går att gjuta i många olika formar. Man kan köpa färdiga formar t ex på Panduro, men jag har alltid använt formar som jag fått från hushållet, tomma förpackningar av olika slag. Gräddförpackningar går bra att skölja ur och använda. Jag skär av botten och borrar ett hål i det runda gängade locket (2mm borr). En tom konservburk behövs, annars blir det vingligt.Sedan river jag bort formen från det färdiga ljuset. Locken går att återanvända.
Tomma sirapsflaskor ger stora runda ljus. Även här gör jag hål med 2mm borr, i botten, efter att ha skurit av toppen.
Det går säkert att använda många olika förpackningar. Veken brukar jag trä i med hjälp av en nål. Jag har köpt en stor stekpincett på Clas Ohlson, det är lättare att trä i veken inifrån och ut så man kan dra i nålen, men det kan vara svårt att komma åt. Då är stekpincetten bra.
När man har trätt i veken gäller det att hålla den på plats. Jag tycker frystejp fungerar bra i botten på formarna. Upptill tar jag gärna hjälp av en glasspinne med hål i, borren har fått jobba igen. En gardinklämma eller en krokodilklämma ser till att veken inte glider ur hålet i glasspinnen. Många olika saker kan användas för att hålla veken. Grillpinnar, tandpetare, påsklämmor, strumpstickor.... Jag tar det som finns.
Oftast gjuter jag randiga ljus. Eftersom jag använder ljusrester blir det många olika färger, men inte så mycket av varje. Om man lutar på formen när man häller i ljusmassan och låter det stelna så kan man få trevliga effekter. Ibland kan det vara besvärligt att få ut ljusen ur formen, även om man har använt något "släppmedel" eller lite olja för att smörja. Då får man ta till andra knep. Enklast är att kyla ljuset. De flesta material krymper när de blir kalla, och ljuset också. Så efter nån timme i kylskåpet eller frysen brukar det gå lättare. Ibland har jag fått spola formen med lite hett vatten på utsidan för att få det att släppa, men hittils har jag aldrig misslyckats. Men gräddpaketen river jag av. Det är lättare att ta ett nytt gräddpaket än att kyla ljusen.
Även om man är försiktig brukar det sluta med att man har stearin och paraffin både här och där när man håller på och gör ljus. Och det är inte helt enkelt att få bort fläckarna. Man kan använda värme och suga upp stearinet med hushållspapper och man kan använda kyla och skrapa bort stearinet på vissa material, men det är inte alltid det räcker. Det är frestande att ställa in bunkar och sånt i diskmaskinen, och visst blir dom rena. Men tanken på vad som kan hända med rören om paraffinet fastnar där när temperaturen sjunker en bit från diskmaskinen får mig att låta bli. Men det finns ett knep. Nagellacksborttagning. Det är inte bara nagellack som löses upp av borttagningsmedlet. Man kan torka bort stearin och paraffin med det. Mycket användbart på hårda ytor. Man får vara mycket försiktig med på vilka material man användet det, nagellacksborttagning kan lösa upp vissa material.
Till Bohuset