Gjuta ljus med värmeljus som bas
Jag har alltid tyckt om att elda ljus. Att låta ett ljus brinna någonstans i mitt hem när mörkret fallit är något jag alltid gillat och alltid gjort, förutom en paus när barnen var små. Men det var ju några år sen nu. Jag brukar säga att eldningssäsongen börjar när kvällarna börjar bli mörka. Jag börjar elda mina ljus flera veckor innan det är dags att slå på värmen i huset. Det är många ljus som gått åt genom åren.
Jag har samlat några tips och tricks vid ljusgjutning på en egen sida.
Någonting som alltid stört mig lite är att det ofta blir så mycket kvar av ljusen när dom inte går att tända mer. Visserligen är väl ljusresterna rena bränslet i värmeverket där soporna eldas upp, men jag vill ju se lågan när det brinner. Så för några år sen började jag samla alla ljusrester och göra egna ljus av dom. Efter en del experimenterande med formar och och vekar har jag nu kommit fram till att enkla ljus passar mig bäst, och det allra enklaste sättet har blivit det mest använda. Jag gjuter ljus med värmeljus som bas. Det är inte dom enda ljus jag gör, jag gör större ljus också, men dom "på värmeljus" går det åt många av, och dom brinner fint.
Det man behöver är ungefär detsamma som när man gjuter andra ljus:
En kastrull som man kan offra, det lär komma paraffin i den.
En bunke att smälta ljusmassa i (jag köpte ett rostfritt litermått på IKEA). Man måste ALLTID smälta paraffin och stearin i vattenbad. Det får inte bli för varmt.
Formar att gjuta i. Jag använder små låga formar till dessa ljus, t ex Drömlik skålar från IKEA, när dessa brunnit ut. Även andra formar går att använda, bara ett värmeljus går i, naturligtvis måste materialet vara eldfast. Och dom får inte vara så djupa att man inte ser lågan. Högre formar som det varit doftljus i (Ikea det med) går också bra. Ljuset ser ganska litet ut i botten på glaset, med det smälter bättre än ljusen i skålarna och brukar brinna minst sex timmar.
Värmeljus, så klart. Ikea säljer en större sort av värmeljus som brinner 6 timmar, det ger lite större ljus.
Överblivna ljusrester.... Det är bara att börja samla.
Jag förbereder ljusstumparna genom att klippa bort den svarta delen av veken, den smutsar lätt ner ljusmassan. Men om veken vält på ett blockljus och ligger fastgjuten i ljusmassan får den följa med. Oftast sjunker orenheterna till botten när man smälter ljusen. Om man häller försiktigt blir dom kvar i kärlet och stelnar till en kaka som är lätt att ta bort. Ställ kärlet så att det lutar lite, så går det ännu lättare.
Jag brukar sortera ljusen efter färg så jag kan gjuta ljus i olika färger. Blandar man brukar det sluta med någon brun nyans.
Medan ljusmassan smälter förbereder jag formarna. Jag använder en liten avbitare för att ta bort aluminiumformen från värmeljusen. Man får vara försiktig, det är ganska lätt att skära sig. För det mesta sitter vekehållaren fast med en liten limklick, det är inte bara att lyfta upp ljuset ur aluminiumkoppen. Aluminiumet går direkt i förpackningainsamlingen, till återvinning. Ta värmeljuset med sin veke och placera det i gjutformen.
När ljusmassan smält häller man det i formen så att värmeljuset täcks, men se till att tillräckligt mycket av veken sticker upp så att ljuset går att tända. Låt dom svalna långsamt, då brukar formen hålla sig bäst. Gjutmassan krymper alltid när den svalnar, men det gör inte värmeljuset i mitten.
Om man ställer ljusen kallt (när dom svalnat) kan man lätt lossa ljuset ur skålen och sedan gjuta flera i samma form. Då kan man lägga i ett nytt ljus att elda när det gamla brunnit ner utan att behöva gjuta varje gång.
När mörkret faller kan man sedan njuta av sina ljus. Veken som sitter i värmeljus är ju inte så kraftig, så lågan orkar i regel inte smälta hela ljuset. Det blir en hel del paraffin kvar. Men det är ju inget problem när man gjuter själv, och ljusen brinner i alla fall längre än vad bara ett värmeljus skulle ha gjort. Så varje gång förbrukar man en del av den gjutmassa man samlat ihop.
Till Bohuset